Debat om Uddannelse for Bæredygtig Uddannelse på UBUportalen.dk
I perioden fra den 14. januar til den 8. februar 2008 inviterer UBUportalen til debat om Uddannelse for Bæredygtig Udvikling. Tre på hinanden følgende mandage, den 14., 21. og 28. januar, kommer der et nyt debatoplæg. I de følgende 12 dage er der mulighed for at kommentere og stille spørgsmål til forfatterne.
Jeppe Læssøe, DPU.
Første indlæg kommer mandag den 14.1. 2008
Det skrives af Søren Breiting og Jeppe Læssøe, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, (DPU):
En særlig dansk definition af Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (UBU)?
Hvorfor siger vi ikke bare, at Uddannelse for Bæredygtig Udvikling er uddannelse, der gør udviklingen bæredygtig?
Problemet er, at ingen enkeltpersoner kan afgøre, hvad bæredygtig udvikling i virkeligheden bør være. Men det er let at finde eksempler på ikke-bæredygtig udvikling.
Desuden er der uheldige erfaringer med at indoktrinere børn og unge om bestemte holdninger til og løsninger af den type problemstillinger.
Spørgsmålet er, hvordan UBU kan gøres til en udfordrende, kreativ og fornyende faktor, som gennem pædagogisk udvikling vil kunne blive en katalysator for store forandringer i undervisningen i skoler og andre uddannelsesfora.
Indlægget mandag den 21. januar
skrives af Hallvard Smørgrav fra den norske folkehøjskolebevægelse:
Pedagogikk for de Rike
Pedagogikk for de Rike er et norsk folkehøgskoleprosjekt som tar utgangspunkt i, at det er lettere å gi gaver til de fattige i sør enn det er å gjøre noe med vår egen livsstil.
Derfor retter Pedagogikk for de Rike søkelyset mot oss i nord og de utfordringene vår livsstil skaper for store deler av verden.
Vi tar med andre ord Sibusiso M. Bengu , sørafrikansk utdanningsminister under Nelson Mandela, på alvor:
"Det som trengs nå, er ikke først og fremst skolegang for å lære de fattige å lese og skrive, men en omskolering av de rike i nord".
Mandag den 28. januar
bringes sidste debatoplæg. Det skrives af Kirsten Bruun fra Flakkebjerg Efterskole:
Uddannelse for Bæredygtig Udvikling - hvad skal en efterskole i Danmark i 2008 ellers arbejde med ?
Det er ikke svært at blive enige om, at Uddannelse for Bæredygtig Udvikling er et vigtigt område at arbejde med i undervisningen. Det er straks meget sværere at finde balancen, når du skal forberede undervisningen.
Undervisningen skal have nærhed uden at være indsnævrende. Den skal brede sig ud både socialt og geografisk, uden at eleverne får ondt af andre.
Undervisningen skal kunne gå tæt på et område, der vil blive mere og mere politisk kontroversielt og nærgående overfor den enkeltes handlinger.
Læs mere fra mandag den 14. januar på UBUportalen.dk
Og vær med til at udvikle Uddannelse for Bæredygtig Udvikling ved at bidrage med en kommentar på http://www.ubuportalen.dk/
PS
Jeg kunne ikke få Blogger til at følge mine ønsker om mellemrum og linjeskift ;-)
Søren
Ingen kommentarer:
Send en kommentar